ИНТЕРВЮ НА ХРИСТО ХРИСТОВ ОТ JAMBA ЗА SEW SOFIA 2020 / BG

    Разкажете ни за себе си и за вашия предприемачески проект.

    Казвам се Христо Христов и от повече от две години съм активна част от екипа на Фондация “Сошъл Фючър”, където се занимавам с фондонабиране и развитие на проекти. Завършил съм магистратура в специалност “Технологично предприемачество и иновации” в Университетът по библиотекознание и информационни технологии. Още по време на следването си се увлякох и започнах да участвам в социално значими каузи и към момента имам над 9 години опит в неправителствения сектор – като доброволец, консултант и ръководител на редица организации. Щастлив съм, че животът ми предостави възможността да натрупам разнообразен опит, работейки по проекти в частния сектор, за стартиращи бизнеси и големи компании, което обогати познанията ми и ми помогна да развия множество ценни умения, които са полезни и в работата ми в момента. От 1 година се занимавам професионално и с графичен дизайн на свободна практика и не спирам да надграждам техниката и уменията си.

    Едни отнай-разпознаваемите проекти на Фондация “Сошъл Фючър” са:

    JAMBA– иновативна онлайн платформа, която осъществява връзката между хората с различни възможности и потенциалните им работодатели. Екипът ни подпомага нашите кандидати в натрупването и развитието на нови знания и ключови компетенции чрез адаптирани обучения. Като следваща стъпка им съдействаме да намерят най-подходящата професионална позиция и да се реализират успешно на пазара на труда.

    Run2gether е мини маратон с кауза, който организираме вече за трета поредна година. Мисията на бягането е да включи и мотивира хората с различни възможности в спортни активности и да разбие обществените граници и възприятия. По този начин показваме, че всички заедно можем да бъдем по-силни и да надскочим ограниченията си.

    Всяка година се вдъхновяваме все повече да го организираме, защото виждаме хиляди щастливи и усмихнати хора на различни възрасти, пълни с положителна енергия. Благодарение на нашето бягане се създават нови приятелства, множество от участниците започват да водят по-здравословен и физически активен начин на живот. С Run2gether набираме средства за изгражданетона адаптиран кариерен център за хора с различни възможности, където да можем да предоставяме разнообразие от услуги и обучения за професионалната им реализация. Тази година мини маратона ще се проведе на 19ти септември, като ще тръгне от Националния стадион “Васил Левски” и ще направи обиколка в Борисовата градина.

    Какъв съвет би дал/а на предприемачите, които тепърва стартират своя проект.

    Иновативните идеи са нещо много хубаво, но ако не намерите подходящия екип за реализацията им, много трудно можете да стигнете до мечтания успех. Човешкият фактор е изключително важен и независимо колко страхотна би могла да бъде една идея, ако не сме обградени с хора със сходна визия и идея и правилните партньори, много трудно можем да достигнем до желания резултат. Сблъсквал съм се сразлични проекти, които са имали голям потенциал за успех, но дори и един човек да не е на правилната позиция или да има скрито напрежение между членовете на екипа, има вероятност нещата да не потръгнат.

    Важно е предприемачът да има нюх за бизнес, за да успее да продаде идеята си и да намери финансиране. Същевременно е необходимо да бъде психолог, за да работи добре с екипа си и да успява да мотивира всеки негов член да даде най-доброто от себе си.

    Обединете хора около идеята си, направете качествено проучване на конкуренцията, начертайте общ план за действие и бъдете готови във всеки момент да промените посоката спрямо промените, които настъпват.

    Как се адаптирате към текущата ситуация с COVID-19?

    За екипа ни не е препятствие да работим отдалечено един от друг, защото вече имаме изградени навици в тази посока и се чуваме често, за да обсъдим належащите задачи. Работили сме дори и отразлични континенти.

    Текущата ситуация е поредното предизвикателство, което посрещаме, но вярвам, че ще се справим с него, както с всички останали до момента.

    Наблюдава се временно свиване на търсенето на нови служителите от страна на компаниите и възможностите пред нас да съдействаме за назначаване на хора с различни възможности е ограничено. Именно затова сега е най-подходящият момент да инвестираме в развиването на знания и ключови компетенции в хората, които търсят нашето съдействие. Имаме план да организираме редица адаптирани онлайн обучения заедно с наши партньори през близките месеци, с които да помогнем за по-лесното намиране на работа на нашите кандидати след като се стабилизира положението в страната.

    Как поддържате висок дух по време на изолацията?

    Адаптираме работата си ежедневно, спрямо развитието на ситуацията и се чуваме често, за да обсъждаме предстоящите планове и новите проекти пред организацията.

    Всеки има своят собствен отдушник, за даотпусне напрежението, но споделяме постиженията си заедно. Спортът, изкуството и развиването на нови знания и умения са мотивиращи занимания, на които спокойно всеки от нас може да се отдаде, за да запълни пълноценно времето си в изолация.

    Бихте ли препоръчали изместване на предприемаческия фокус във връзка с очакваната криза?

    Мисля, че е рано все още за правене на подобни изводи, но със сигурност ще трябва да се приспособим към промените, които настъпват в момента и тези, които ни очакват в бъдеще.

    Има значителен ръст в използването на дигитални услуги, свързани с ежедневния начин на живот на хората и вярвам, че развитието на технологиите и предоставянето на все по-голямо удобство на потребителите ще продължи да бъде фокус в правенето на бизнес – онлайн пазаруване, мобилно банкиране и безконтактни плащания, дистанционно учене, използване на роботи, AI, виртуална реалност и т.н.

    Също така смятам, че все по-често ще се говори за дистанционна работа и така наречените дигитални номади. Компаниите започнаха да осъзнават покрай извънредното положение, че служителите им не е необходимода бъдат 8 часа в офиса, за да работят пълноценно, а от друга страна на все повече хора започва да им харесва, че до някаква степен могат да разполагат с времето си в зависимост от естеството на професията си.

    Leave a Comment