ИНТЕРВЮ ЗА SEW SOFIA С MIRO MIROSLAVOV, СЪОСНОВАТЕЛ НА НА OFFICERND/ BG

    Разкажете ни за себе си и за вашия предприемачески проект.

    Роден съм в Плевен, където завърших Математическа Гимназия ‘Гео Милев’, специалност Математика и Информатика. През целия си съзнателен живот съм искал да бъда предприемач и още от училищните години, заедно с група приятели създадохме борса за употребявани учебници, която се превърна в голям хит и успешен бизнес, който развивахме до завършването си. След което влязох да уча Компютърни науки в Софийски Университет, започнах работа като програмист от първи курс. След няколко фирми и много учене, през 2010г. се присъединих към най-бурно развиващия се стартъп в България – Телерик. Културата на компанията, която винаги е стимулирала предприемаческия дух и креативността, тотално ме завладя и още повече ме мотивира да създавам. Така през 2015г, малко след продажбата на Телерик, заедно с най-добрият ми приятел, Мирослав Недялков, решихме, че е време да създадем своя компания – OfficeRnD

    Как се роди идеята за нея и как помага на общността?

    Идеята се роди през 2014г, като и двамата с Миро, като Тийм Лидери, се борихме с въпроса за подреждането на офис пространството в Телерик, така че екипите ни да са максимално продуктивни и щастливи. Решихме да създадем софтуерна платформа, която да помага на бързо развиващите и променящите се компании, като Телерик, да управляват офиса си максимално лесно и успешно. Визията ни беше да направим управлението на офис пространствотото максимално удобно, лесно и прозрачно.

    Малко след като стартирахме, се насочихме към една много конкретна ниша, която тъкмо изгряваше на хоризонта, а именно споделените/гъвкави (coworking) офиси. Това се оказа много интересен ход, донякъде продиктуван от находчивост, донякъде късмет, който ни позволи да се развием много бързо и да изградим сериозна компания.

    Днес, софтуерът ни помага на над 600 клиента в цял свят да управляват своите пространства по-лесно, а те, от своя страна, помагат на милиони предприемачи, давайки им не просто офис пронстрансвто, но и достъп до така важни за стартиращите компании, общности!

    Какъв съвет бидал/а на предприемачите, които тепърва стартират своя проект.

    Първият съвет към всеки, който иска да бъде предприемач би бил да търси проблемите на своите потенциални клиенти, вместо да предлага решенията си. Предприемачите трябва да разбират проблемите на хората по-добре от самите хора. Трябва да чувстват проблема до степен до която изпитват физическа болка. Чак тогава, може да говорим за решения и продукти.

    Как се адаптирате към текущата ситуация с COVID-19?

    Текущата ситуация е много трудна. Това е може би най-лошата криза, която можеше да се случи на света, защото поставя здравето на хората, срещу икономиката и бизнеса на хората. За много предприемачи, бизнесът е целият им живот, в който буквално са инвестирали всичко. Днес те трябва да го затворят, за да спасят човешки животи. Резултатите от текущата ситуация ще са пагубни за много хора, за много бизнеси, за икономиките на повечето страни.

    Ние се опитваме да намерим баланс между оптимизъм и реалност. За нас, в краткосрочен план ще е много трудно, защото много от нашите клиенти няма да издържат на кризата. В дългосрочен план, обаче, виждаме много възможности, тъй като вярваме, че нашата индустрия ще е още по-успешна, в резултат на промените, които настъпват сега. Офисът на бъдещето е още по-гъвкав! А това е точно нашата мисия и визия.

    Как поддържате висок дух по време на изолацията?

    Това е много труден въпрос. За съжаление, не е лесна задача. Хората сме социални създания и имаме нужда от социализация и контакт с други хора. Колкото и бурно да се развиват технологиите, те не могат да изместят контактът на живо, който много помага за повдигане на висок дух. Това, което се опитваме да правим е да сме максимално комуникативни, прозрачни и отворени за всичко, което се случва в компанията. Както и преди малко споменах, вярваме, че в дългосрочен план, промените, които настъпват ще имат страхотен ефект върху нашата индустрия, което също помага за повдигане на духа.

    Последно, опитваме се да намерим начини да спортуваме. 🙂

    Бихте ли препоръчали изместване на предприемаческия фокус във връзка с очакваната криза?

    Предприемаческия фокус винаги трябва да бъде насочен към търсенето на нови, не добре решени проблеми. Кризите винаги показват на света много проблеми. Каква по-добра възможност за предприемачите от много нови проблеми?

    Leave a Comment