ИНТЕРВЮ СЪС СЪЗДАТЕЛЯ НА ПРОЕКТ “DEVELIOT” – МИРОСЛАВ ГЕЧЕВ / BG

    Разкажете ни за себе си и за вашия предприемачески проект.

    Стартирахме Develiotкато самостоятелно дружество в началото на 2019 г. Фокусът на компанията е върху управлението на водни системи и качеството на въздуха.

    Имаме три продукта:

    Устройство за отдалечено отчитане на водомери. То позволява изцяло отдалечено отчитане на водомери без необходимост от човешка намеса. Т.е. без инкасатор да идва в дома ни, което в настоящата ситуация може да се окаже критично. Освен това, мрежа от тези устройства в града показват на ВиК дружеството по кои участъци от мрежата се губи вода, съответно къде инвестицияв нов водопровод ще донесе най-голяма възвръщаемост, намалявайки загубите.

    Станция за мониторинг на качеството на въздуха. С нея следим определените от Европейската Комисия ключови показатели. С нейна помощ в градска среда можем да определим кои са основните замърсители в различните части на града, кои савероятните източници и какви стъпки биха могли да бъдат предприети. Първите ни големи проекти бяха инсталирането на мрежа от станции в София и Охрид.

    Продукт за отдалечен мониторинг на нивата и теченията на реки, както инивата на валежите. Той позволява получаване на актуални данни за състоянието на водните ресурси. Това помага на властите да следят най-важните параметри на основните водни ресурси, които са от стратегическо значение за сигурността на обществото. Благодарение на възможностите си за отдалечено наблюдение и анализ на данни тази система може да бъде използвана и като инструмент за ранно известяване в случай на потенциални проблеми с конкретните водни ресурси.

    От години се говори как не се грижим за качеството на въздуха и неуправляме добре водните си ресурси. Разликата е, че вече не говорим за някакво хипотетично утре, а последствията ги усещаме тук и сега. Перник е най-пресният пример в България, но не е и единственият и това не се случва само тук. Проблемите са глобални. Нашата цел е да сме съществена част от решението, като дадем възможност на градовете, водоснабдителните дружества и държавните организации да вземат решения, базирани на досторени данни и доказателства, така че да установят инвестициите, които ще донесат максимално положително въздействие.

    Как се роди идеята за него и как помога на общността?

    Започнахме да развиваме идеята заедно с моя съосновател Венелин, още докато ръководех вътрешните стартъпи в Телелинк Бизнес Сървисис. Тогава гледахме от гледната точка на системен интегратор – искахме да градим цялостни решения за нашите клиенти, но всички партньори, които намирахме буквално ни лазеха по нервите. Или имаше някакви безумни технически ограничения, или се опитваха да ни заключат по някакъв начин, или устройствата бяха безумно скъпи, или качеството беше безумно ниско. Нямаше го баланса. В крайна сметка решихме да създадем свои решения, бизнес подход и впоследствие компания, която освен топ решения да дава възможност за лесно партньорство. Да играе с отворени карти, да даде решението, целия бизнес кейс, план за проектите и да помогне на партньорите си да ги репликират глобално. Буквално да предадем на партньорите си рецепта за успех, стъпваща на реални проекти в региона. т.е. да им дадем това, което ни липсваше на нас в ролята на системен интегратор навремето.

    Вкрайна сметка видяхме какъв е потенциала и колко е underserved този пазар, и заедно с Венелин, Иван Житиянов (CEO на ТБС) и Любо Минчев (основател на Телелинк) стартирахме компанията.

    Какъв съвет би дал/а на предприемачите, които тепърва стартират своя проект.

    Не се влюбвайте от рано в идеите си, направете си анализа, даже ако може тествайте с реални клиенти, дали това, което искате да правите има смисъл и по-важното има ли кой да ви дава пари за него. Все повече се убеждавам, че за да си успешен предприемач трябва да си дяволски упорит и да си готов да се променяш постоянно. 95% е кръв, пот и болка, гледайте това, което правите да си заслужава. Самите ние започнахме с една визия, която еволюира страшно бързо във времето. Много е гадно е като окаже, че нещо върху, което си работил ден и нощ просто не става. Буквално е пречупващо за духа. Но именно тези несгоди правят теб по-силен и в същото време сплотяват екипа. Сега решението и оферинга ни самного по-завършени.

    Как се адаптирате към текущата ситуация с COVID-19?

    Справяме се. Стремим се да управляваме това, което е в наш контрол и да се адаптираме към това, което не е. Имаме страхотен екип и всички сме наясно, че ще трябва да положим допълнителни усилия и индивидуално, и като екип, за да се справят с новата ситуацията. Не е първата „криза“, „спънка“,„предизвикателство“ или „ситуация“, през която ще преминем. Нe e ипоследната.

    Как поддържате висок дух по време на изолацията?

    Изпускаме напрежението и продължаваме напред. Държим се в течение как серазвива ситуацията и решаваме как да се адаптираме. За нас живота и развитието продължават, просто се адаптираме към новата ситуация, както сме правили от ден 1.

    Бихте ли препоръчали изместване на предприемаческия фокус във връзка с очакваната криза?

    Зависи от бизнеса. Някои бизнеси, особено тези, които усещат по-силно последствията от мерките, вече се адаптират. Все пак мисля, че е рано за генерални изводи какво трябва да се промени и в каква насока. Самите ние следваме плановете, които сме направили, с отвореното съзнание и готовност да ги адаптираме към новата ситуация

    Leave a Comment