ИНТЕРВЮ ЗА SEW SOFIA СЪС СЪЗДАТЕЛИТЕ НА SLAVCONF / BG

    Разкажете ни за себе си и завашия предприемачески проект.

    Ние сме Атанас и Лилия от SlavConf. В нашите проекти работим за повишаване на възможностите за кариерно развитие, подобряването и създаванетона стратегии и бизнес модели за творците. Занимаваме се с анализи в креативната индустрия и организираме събития, на които срещаме експерти и специалисти от сферата на културата, медиите и изкуствата. Организираме конференция за бизнес в културата и изкуствата в Софийски университет, организираме срещи за създадели на съдържание, както и обучения, работилници и дори конкурси.

    Как се роди идеята за него и как помага на общността?

    Идеята се роди, защото работни места в културата и изкуствата не се намират толкова лесно. Специалисти по филология, история или музикална естетика няма как да се борят за места по университетите, които не са достатъчно за всички. Затова решихме да анализираме проблемите и да предложим решения за тях. От 2015 г. наблюдавам проблемите на студентите и експертите в България, когато бях член на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към НАОА. Първоначално, решението беше да се създаде форум, на който университета да се срещне с бизнеса, представяйки възможностите за кариерно развитие в сферата на културата, образованието и креативната индустрия. След това продължихме да надграждане идеята и в момента работим по специализирани проучвания и организираме консултации и работилници.

    Какъв съвет бихте дали напредприемачите, които тепърва стартират своя проект?

    Най-важното е да си дразнещо организиран. В предприемаческия дух трябва да има риск, но и да се анализира пътя на всяка идея, а тя да бъде много добре подредена по тетрадки или по файлове. Пишете много, подреждайте и бъдете креативни. Ако има проблем с креативността, ние сме насреща!

    Как се адаптирате към текущата ситуация с COVID-19?

    Наложи се да отложим една специализирана работилница на име “Story Sells!”. Останалите събития преместихме в популярната сред геймърите платформа Discord. Освен това решихме да публикуваме информацията, която събираме през последните 5 години. Работим по проучвания за креативната индустрия в Европа, като анализираме възможностите за работа, образованието и други ключови категории за развитието на хората.

    Как поддържате висок дух повреме на изолацията?

    Опитваме се да поддържаме висок дух и продуктивност. Висок дух се поддържа, когато подобряваш себе си. Посещаваме работилници, курсове и дискусии на най-различни теми, които смятаме, че ще бъдат полезни за нашия бизнес.

    Бихте ли препоръчали изместване на предприемаческия фокус във връзка с очакваната криза?

    Зависи къде е бил първоначално фокусът. В културата и изкуствата уж си вирее една постоянна криза, но тя е внушение на хората, които отказват да говорят за бизнес и продажби. Иначе в по-широк план кризата ще е временна, но компаниите, които са най-засегнати от нея, трябва да водят предприемаческия фокус.

    Leave a Comment