ИНТЕРВЮ ЗА SEW SOFIA С ЙОАНА КОЛЕВА, JAMBA / BG

    Разкажете ни за себе си и за вашия предприемачески проект.

    Казвам се Йоана Колева и съм съосновател на Jamba. През 2017 година заедно с Ива Цолова, Янка Трачук и още 4 души управителен съвет, създадохме Фондация “Сошъл Фючър” и нейния първи социален проект – Jamba.

    Jamba e онлайн платформа, предоставяща специализирана подкрепа за лесен достъп на пазара на труда за хора с различни възможности. Чрез онлайн платформата, нашият екип предоставя възможност за равен шанс на хората с различни възможности, както и достъп до адаптирани обучения, професионална квалификация и реализация.

    През 2018 година реализирахме и първия специализиран Кариерен форум за хора с различни възможности “Равенството значи повече”, следван от Национална информационна кампания за промяна на нагласите към хората с различни възможности и тяхното включване в пазара на труда.

    Как се роди идеята за него и как помага на общността?

    В България има над 800 хиляди души с трайни увреждания. Като заети от тях са едва около 10%, показват данните на националната статистика.

    Бариерите за включване в пазара на труда пред групата са високи и хората с различни възможности са многократно отхвърляни, а това ги прави неуверени и предубедени.

    Също така, работодателите трудно правят първата крачка към наемането на човек с различни възможности. Причините са свързани основно с достъпността на работното място и с по-трудното освобождаване след изтичане на изпитателния срок.

    Именно тези предразсъдъци и високи бариери при включването в пазара на труда за хора с различни възможности ни накараха да създадем JAMBA, която им оказва нужната подкрепа.

    Какъв съвет би дала на предприемачите, които тепърва стартират своя проект?

    Най-важното е да бъдат смели. Ако се страхуваш от риск, никога няма да достигнеш до успешна реализация на идеите си. Друг важен елемент е да не се отказваш при първия неуспех. Мога да дам пример с нас. Първоначалният бизнес модел, който разработихме, се оказа неработещ и неефективен. Очаквахме, че откривайки специализирана и адаптирана онлайн платформа, би довело до увеличаване на броя работещи хора с различни възможности, а се оказа, че това далеч не е така. В последствие екипът ни се обучи на HR умения и лицензирахме организацията като трудов посредник. Оказа се, че и това не е достатъчно. Все още съществуваше огромна пропаст между търсене и предлагане на работни позиции. След известен опит осъзнахме, че единствено чрез повишаване на образователен капацитет ще свиваме тази пропаст.

    Така започнахме да работим с фокус към образованието. Вече може да се похвалим с десетки адаптирани обучения и стотици обучени хора. Назначенията все още са по-малко от желаното, но определено вярваме, че дългосрочно ще имаме добри резултати и постигнати цели.

    Как се адаптирате към текущата ситуация с COVID-19?

    Към момента нашата организация се фокусира в преминаването на основната дейност изцяло онлайн. Започнахме да провеждаме обученията си само онлайн, а благодарение на партньорска организация, много скоро ще отворим новата платформа, която ще има и модул за онлайн интервюта, онлайн селекция и уебинари.

    Как поддържате висок дух по време на изолацията?

    На първо място се опитваме да поддържаме ежедневна комуникация, чрез видео разговори. Стремим се да не променяме ритъма на работа, доколкото е възможно.

    Също така спортувам вкъщи и се разхождам сред природата, това определено ме зарежда и поддържа духа ми.

    Бихте ли препоръчали изместване на предприемаческия фокус във връзка с очакваната криза?

    Със сигурност след COVID-19 много бизнеси изместиха своя фокус, като се преориентираха към дигитален бизнес, здравеопазване, производство на защитни облекла и материали, стоки от първа необходимост и др.

    Дистанционната работа от вкъщи стана масова практика на отговорните компании, а тези, чийто бизнес налага присъствие, работят в условия на засилени хигиенни мерки. Светът не е същия! Пандемията от COVID-19 вероятно ще доведе до преосмисляне на начина на правене на бизнес в глобален мащаб. Изместването на фокуса крие рискове, но би помогнало на бизнеси, които отчитат голям спад или застой. Мисля, че предприемачите ще се сблъскваме с нови предизвикателства и ще оцелеят само гъвкавите и тези, които са готови да рискуват.

    Бъдете здрави и позитивни!

    Leave a Comment