SEW SOFIA: ИНТЕРВЮ СЪС СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПРОЕКТ “ТАРАТАНЦИ” / BG

    Разкажете ни за себе си и за вашия предприемачески проект.

    Нашата мисия е да предизвикаме интереса на съвременния човек към българския фолклор, защото вярваме, че фолклорът е жива и променяща се свремето материя, а за нас самите той е и извор на креативност. Затова го превеждаме на актуален език чрез авторски методи – фолклорни игри, уъркшопи,обучения и семейни преживявания по народни приказки. Създаваме продукти и образователни програми, с които пренасяме фолклора в днешно време и го използваме като средство за развитие на необходими умения в съвременния живот.

    Как се роди идеята за него и как помага на общността?

    Идеята възникна през 2014 г. по време на форум за социални иновации “Идеите – това сме ние”, организиран от Сдружение “Обединени идеи за България”. След това бяхме подкрепени от няколко национални и частни финансиращи програми, за да стигнем до създаването на “Таратанци” като бранд.

    Стремим се да изграждаме един различен поглед към българския фолклор, извън рамките и общоприетите граници. Правим паралел с миналото и доближаваме фолклора до ежедневието на хората. Вярваме, че това ни помага да разберем корените си. Освен това, човекът като индивид и колективното човешко поведение в група, стоят в основата на фолклора. По тази причина фолклорът и неговите елементи са благодатен инструмент засебеопознаване и сплотяване на колективи. Екипът ни усилено работи по съвместни фолклорни изследвания с други културни организации от Балканите, за да можем да преоткрием приликите между песните, танците и приказките на народите си. Вярваме, че така можем да стимулираме разбиране и толерантност към различията си.

    Какъв съвет бихте дали напредприемачите, които тепърва стартират своя проект?

    Помислете за проблема, който бихте искали да решавате с проекта си. Имате ли свое творческо решение за този проблем? Направете прототип на идеята си и тествайте дали работи – в началото ние рисувахме стъпки на народни хора с тебешир по асфалта в парка и подканвахме случайни минувачи да опитат да изтанцуват хорото по стъпките. Обратната връзка от минувачите тогава беше безценен мотиватор, за да си напишем в последствие бизнес плана си. Отделете време да създадете екип, в който всеки се чувства свободен да изразява себе си и уменията си в името на общата мисия. Заобиколете се от хора, които имат някаква страст. Те няма да ви изневерят, защото знаят какво е силно да обичаш и гориш в дадено нещо…

    За нас, Таратанци не е само работа, а вече и нещо като социален статус. Гордеем се да чуем “Той/Тя е от Таратанци и…”

    Как сеадаптирате към текущата ситуация с COVID-19?

    Създадохме свободно за теглене семейно преживяване по приказката “Неволята”, за да дадем идея на родителите как да оползотворят времето си вкъщи, заедно с децата. Всяко семейство с деца би могло да го проведе вкъщи, напълно самостоятелно, следвайки инструкциите в ръководството. Преживяването помага на родителите да разведрят децата и да поговорят с тях наважни житейски теми под формата на игра. Може да се изтегли безплатно от тук: https://taratanci.com/detska-programa-tintiri-mintiri/semeini-prezhivyavaniya/prezhivyavane-nevolyata/

    Това преживяване по “Неволята” е част от нашата детската образователна програма”Тинтири-минтири”, която разработваме от почти година насам. Това са фолклорни преживявания по български народни приказки, с които децата развиват социално-емоционални компетенции. Всеки става творец и изследовател на човешките взаимоотношения. Всичко за програмата можете да прочетете тук https://taratanci.com/detska-programa-tintiri-mintiri/

    Как поддържатевисок дух по време на изолацията?

    С грижа един за друг, постоянен чат, много телефонни и видео разговори…

    Продължаваме да поддържаме работно темпо и ангажираност. Разбира се, не губим и чувството си за хумор. То е най-важно. Задължително отделяме време за шеги, разпускане ипочивка.

    Бихте ли препоръчали изместване на предприемаческия фокус във връзка с очакваната криза?

    Кризата е съпътствана от проблеми в почти всяка сфера на дейност, което пък води до много широко поле за иновации. Но те, разбира се, трябва да се предприемат с мярка и мисъл за обществото. Животът не трябва да спира, учим се да се адаптираме в движение. В случая, ние модифицирахме нашите фолклорни преживявания от училищни в семейни и продължаваме да работим с фокус към подкрепа за родителите вкъщи. (В кръга на шегата – не правим вино, но пък смехът и забавлението заедно също помагат да се справим по-лесно с кризата :)

    Leave a Comment